Hiburan

Kehidupan Bintang K-Pop Terkini……

Sesetengah bintang K-Pop memulakan atau ditonjolkan oleh media pada usia yang sangat muda. Salah satunya adalah band boy TXT yang memulakan kerjaya dengan usia purata 17 tahun. Seorang ahli TXT, Younjun, berusia 19 tahun ketika diperkenalkan kepada orang awam.

Kehidupan bintang K-Pop yang biasa ditekankan dari usia muda boleh menjadi inspirasi. Mereka sentiasa menghadapi tekanan, kritikan, dan perhatian daripada mereka yang menyokong atau sengaja mahu menggugurkannya. Tetapi mereka sentiasa mempunyai cara untuk menangani tekanan itu.

kehidupan-bintang-k-pop-terkini

“Pengkritik kadang-kadang harus diterima untuk pembaikan, tetapi kritikan itu tidak boleh menyebabkan kita jatuh,” kata seorang bintang K-Pop Minzy yang memulakan kerjaya pada usia 15 tahun, dipetik dari Soompi.

Tekanan sebenarnya tidak selalu mempunyai kesan buruk terhadap kehidupan. Tekanan adalah reaksi badan ketika menghadapi tekanan. Reaksi ini ditunjukkan oleh paletasi jantung ketika menerima pesanan, cabaran, atau kewajiban untuk menyelesaikan pekerjaan. Reaksi yang dicetuskan oleh penghasilan hormon ini sebenarnya membantu tubuh segera mengatasi perkara-perkara yang menimbulkan tekanan.

kehidupan-bintang-k-pop-terkini

“Tidak mustahil jika kita mahu mengelakkan tekanan dalam kehidupan seharian, tekanan adalah apabila seseorang keluar dari zon selesa dan cuba mengatasi cabaran, tekanan memberi peluang untuk berkembang dan mendapat pencapaian baru,” kata profesor psikologi Jeremy P Jamieson dari University of Rochester yang dipetik dari New York The Times.

Tekanan mempunyai pengaruh kesan inokulasi, iaitu buah ketahanan mental dan psikologi ketika berada di bawah tekanan. Kesan ini adalah bahawa daya tahan menghadapi tekanan apabila mengalami peristiwa serupa pada masa akan datang.

Stres memang boleh mencetuskan kemunculan kebolehan terbaik, tetapi ia tidak sepatutnya berlaku secara berterusan. Tekanan yang kronik dan traumatik berbahaya kepada kesihatan fizikal dan mental. Tekanan boleh memberi manfaat jika kadang-kadang diselubungi dengan aktiviti relaksasi atau tekanan.

Interesting? Share with your friend now

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *