Isu Semasa

Tidur Banyak Masih Letih? Mungkin Disebabkan Degenerasi Otak!

Tidur Banyak Masih Letih? Inilah Sebabnya…

Para saintis kini umumnya percaya bahawa tidur, yang berkaitan dengan ingatan dan pembelajaran, mungkin menjadi kunci untuk memahami penyakit otak degeneratif dan membantu meramalkan perkembangan penyakit. Penyelidik Brendan Lucey dari University of Washington School of Medicine telah menjemput 119 orang tua berusia 60 tahun atau lebih tua untuk mengambil bahagian dalam kajian untuk mengetahui hubungan antara tidur dan demensia. Antaranya, 80% peserta mempunyai keupayaan kognitif yang normal, dan selebihnya hanya sedikit penurunan.

Dalam kes semula jadi, yang lebih tua anda, kurang “tidur mendalam” akan secara semula jadi. Apabila wanita mula berusia 50-an, “tidur yang mendalam” akan beransur-ansur berkurang, lelaki akan mempunyai fenomena semulajadi dalam usia 30-an.

Dementia adalah penyakit neurodegeneratif yang kronik yang menjejaskan kira-kira 30 juta orang di seluruh dunia. Keupayaan kognitif pesakit akan terus menurun, memori akan menjadi lebih teruk, dan bahkan kehilangan keupayaan penjagaan diri. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh perkembangan penyakit yang sangat lama, pesakit atau keluarga mereka tidak akan menyedari masalah sehingga peringkat akhir penyakit otak degeneratif. Walaupun tidak ada rawatan yang efektif untuk menyembuhkan, diagnosis awal dapat memberikan pesakit, anggota keluarga dan tenaga medis lebih banyak waktu untuk mempersiapkan dan mengendalikan penyakit ini.

Interesting? Share with your friend now

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *